مقدمه
تجار و بازرگانان به منظور خرید از چین و واردات کالا از این کشور باید منبع یابی یا سورسینگ را جدی بگیرند. به کمک سورسینگ، هزینه ها به شکل حرفه ای مدیریت می شوند و تجار می توانند قیمت محصولات خود را در حالت رقابتی در سطح بین المللی نگه دارند. وجود منابع متنوع، دسترسی به بهترین منبع، ایجاد روابط با تامین کنندگان، کاهش هزینه ها، بررسی دقیق نیاز بازار و تامین محصول باکیفیت و استاندارد مهمترین اصول واردات و خرید مستقیم از چین است.
مراحل سورسینگ کالا و منبع یابی
این روزها تجارتی موفق است که سورسینگ قوی را پشت سر بگذارد. برای خرید از چین، یکی از مهمترین مراحل، مربوط به سورسینگ و منبع یابی است. در واقع در گام منبع یابی ما به دنبال ارزیابی و جذب تامین خارجی به منظور خرید کالا خواهیم بود. سورسینگ شامل تحقیق و بررسی محصولات، ارتباط با تامین کننده، تنظیم قرارداد و مدیریت ارتباطات است. منبع یابی در 4 مرحله مهم یعنی تحقیقات، جمع آوری داده، تست محصولات برای کیفیت و انتخاب بهترین محصول طبق استاندارد انجام می شود. بر اساس بررسی های موجود مشخص شده است که در حدود 70 درصد از شرکت های بازرگانی در سورسینگ کالا از منابع خارجی کمک می گیرند. ارسال RFI و RFP سبب می شود تا جزییات بیشتری از محصول مورد نظر بدست آید.
در نهایت RFQ ارسال می شود تا قیمت محصول نیز در دایره بررسی قرار بگیرد. برای خرید از چین باید منبع یابی دقیقی داشته باشید. منبع یابی دقیق یعنی کیفیت محصول خریداری شده با قیمت نهایی آن همخوانی داشته باشد. هدف نهایی در این راستا کسب سود بیشتر در واردات است. کارشناسان بازرگانی می توانند با سابقه کاری بالا و تجربه عالی عملیات سورسینگ و منبع یابی را به طور کامل انجام دهند و خرید از کارخانه های چین را برای تجار آسان نمایند.
چرا سورسینگ از اهمیت بالایی برخوردارند
کسانی که خرید از سایتهای چینی را تجربه کرده اند از اهمیت سورسینگ باخبر هستند. در مقوله واردات به خصوص خرید از چین عملیات سورسینگ مهمترین و اولین قدم محسوب می شود. هرچه منبع یابی قوی تر صورت بگیرد واردات راحت تر و هزینه ها کمتر خواهد بود. از دیگر دلایل اهمیت سورسینگ می توان به موارد زیر اشاره کرد:
1- ایجاد توسعه و نوآوری به منظور واردات در سطح گسترده و سودآوری بیشتر
2- دسترسی بهتر به منابع با کیفیت و تضمین درصد خطای کمتر
3- ایجاد زنجیره ارتباطی بلند مدت با بسیاری از تامین کنندگان بزرگ در چین و یا سایر کشورهای مهم
4- بررسی دقیق منابع مورد نیاز و از بین بردن منابع غیر ضروری
5- دسترسی به محصولات در حد گسترده با هزینه های مدیریت شده
چگونه اعتبار فروشندگان برای خرید از چین را بررسی کنیم؟
برخی از تاجران که به تازگی وارد میدان بزرگ تجارت شده اند سوال می کنند: چگونه از چین خرید کنیم تا دچار ضرر نشویم؟ چطور می توان اعتبار فروشندگان چینی را بررسی کرد؟ در پاسخ به این سوالات باید گفت که گام اول تحلیل نیازها و ایجاد استراتژی است. در واقع می بایست شناسایی تامین کنندگان یا تحلیل بازار با دقت و زمان بالایی انجام شود تا همه فروشندگان از نظر اعتبار طبقه بندی شوند.
سپس نوبت به ارزیابی تامین کننده ها و انتخاب موارد مناسب است. قطعاً در پروسه خرید از چین یک سری از تامین کنندگان شرایط بهتری به نسبت سایر دارند و این موضوع سبب می شود تا خرید به بهترین شکل صورت بگیرد. موضوع مهم دیگر تامین و تحویل کالا و پیگیری و کنترل آن است. البته که مانیتورینگ و بهبود نیز از مراحل مهم سورسینگ محسوب می شوند. هرچه منبع یابی با استانداردهای بیشتری دنبال شود قطعاً نتایج بی نظیری به همراه خواهند داشت.
چند نکته در مورد منبع یابی و سورسینگ کالا
برای اینکه عملیات سورسینگ با موفقیت دنبال شود نیاز به درک همه جانبه از کسب و کار است. در دنیای تجارت و داد و ستد بین المللی، تجار و بازرگانان می بایست سه فاکتور ساختار هزینه، حاشیه سود و رقابت پذیری را نیز مدنظر قرار دهند. یک سری عوامل موثر در سورسینگ کالا وجود دارند که در نهایت بر تصمیم گیری و تعیین استراتژی تاجران و شرکت های بازرگانی تاثیر می گذارند. قابلیت تامین، قیمت و هزینه، کیفیت محصول، مدیریت ریسک و قوانین و مقررات در سطح بین المللی از نکات مهم در سورسینگ کالا محسوب می شوند. در واقع اگر صحبت از اصول اولیه در منبع یابی باشد، کیفیت، قیمت و قابلیت تامین سه پارامتر مهم هستند.
از سوی دیگر نیاز است تا با تامین کننده روابط پایدار و بلند مدت نیز شکل بگیرد تا تاجران بتوانند در طولانی مدت به نتایج خوبی دست یابند. در این حالت نیاز به شرکتی است که دقت لازم بر روی امور مختلف را داشته باشد و سعی کند از جدیدترین روش های سورسینگ برای یافتن منبع استفاده نماید.
بهترین روشهای سورسینگ کالا در چین
یکی از بهترین روش های سورسینگ برای خرید از چین، منبع یابی برون سپاری یا Outsourcing است. در این روش بخشی از عملیات سورسینگ به شخصی کاربلد و یا شرکتی حرفه ای در خارج از مجموعه سپرده می شود. مزایای این روش کاهش هزینه ها و انعطاف پذیری بیشتر در عقد قرارداد است. روش دیگر منبع یابی درون سپاری است. در این روش عملیات منبع یابی توسط منابع داخلی انجام می شوند. این روش کمک می کند تا کنترل بیشتری بر روی امور انجام شود و در نهایت میزان ریسک کمتر خواهد بود.
سورسینگ به روش نزدیک به منبع یا Near-sourcing یک رویکرد عالی برای شرکت های تجاری محسوب می شود که در آن شریک های تجاری نزدیک به محدوده جغرافیایی مدنظر قرار می گیرند. در این روش زمان تحویل بار بسیار کاهش یافته و هزینه های مربوط به نقل و انتقال نیز کمتر می شود.
منبع یابی به روش استراتژیک شامل اصول برنامه ریزی دقیق بوده و به منظور پیدا کردن تامین کننده مناسب اجرا می شود. در روش منبع یابی به روش استراتژیک، هدف اصلی بهبود عملکرد و کمتر کردن هزینه های اضافی است. در این روش نیاز بازار به طور دقیق تحلیل و بررسی می شود و محصولات موجود در زنجیره تامین ارزیابی شده تا ریسک در خرید به حداقل برسد.